Hogyan válasszunk csempevágót?
Első körben azt kell megnéznünk, hogy milyen csempével fogunk dolgozni: sima, enyhén barázdált vagy barázdált felületű.
Barázdáltat alapvetően sarokcsiszolóval lehet vágni (illetve gépi csempevágóval, de otthoni / általános felhasználásra felesleges beruházni egy ipari gépre), csempevágót egyáltalán nem, mert a karcoló penge ugrál rajta, félig hasonló a helyzet az enyhén barázdáltakkal.
Simával van a legegyszerűbb dolgunk: ezekre vannak az általános / félprofi csempevágók (ezeknél is használhatunk sarokcsiszolót, ez már egyedi, hogy kinek melyik a kényelmesebb)
Kiegészítés:hogyha sarokcsiszolóval dolgozunk, akkor mindenképpen gyémánttárcsát válasszunk hozzá, ami folyamatos (nem szegmentált) és / vagy a szegmensen van mintázat
A kézi csempevágók működéséről pár szóban:A mázas / külső felével felfele beletesszük a vágóba és egy határozott tolómozdulattal ejtük rajta egy karcot, majd a vágón elhelyezett kis tappanccsal eltörjük. Nem szabad túl erősen nyomni, mert rossz helyen repedhet be, törhet el a csempe. Első használatnál érdemes előtte párszor gyakorolni a mozdulatot.
A kézi csempevágókat alapvetően otthoni felhasználásra ajánljuk (1 - 2 helyiség burkolása, javítása), de ahogy mindenből, ezekből is van félprofi és profi szintű, ezeket a max. vágási vastagság alapján határozhatjuk meg:
- 10mm-ig: otthoni, általános
- 11 - 20mm-ig: félprofi
- 21mm fölötti: profi